top of page
n.) a warm, affectionate hug, cuddle or snuggle that gives a feeling of a safe place or home
  • Foto van schrijverJeanique de Jager-Kats

Een cape om te delen.

Het is bijna november, de drukste dagen van het jaar, voor ons in ieder geval, komen er weer aan. Met 2 verjaardagen in november hier thuis, de voorbereidingen voor het 5 december cadeau op school en nog andere werkzaamheden ben ik bijna elke avond bezig. Ik maak sinds een paar maanden deel uit van het inspiratieteam van Twig + Tale waarbij we zoveel mogelijk mensen kennis willen laten maken met de fantastische patronen en tevens willen inspireren met alle mogelijkheden die de patronen hebben. Naast mijn andere werkzaamheden voor het bedrijf, jullie die mij op instagram volgen zullen wat meer op de hoogte zijn, vind ik het heel erg leuk om binnen het inspiratieteam te werken. En aangezien november eraan komt heb ik een kleine tutorial gemaakt bij hun Traveller Cape patroon over hoe je een Sint Maarten cape kan maken die je kunt delen.  Sint Maarten, het feest dat gaat over delen, Martinus die zijn halve mantel schonk aan een bedelaar. Het eerste lichtfeest in de reeks op de vrije school. Voor mij staat het ook voor zorgen voor jezelf, een halve mantel, niet alles, want je moet zelf ook warm blijven. Op school maken de kinderen lantaarns van knolletjes en zullen ze langs de klassen lopen met hun liederen, in ruil voor wat lekkers.  Het spelen van het verhaal zorgt voor extra beleving en daar kan deze cape goed bij helpen!

Wat heb je nodig:

  1. Het patroon van de traveler cape van Twig + Tale dat ik als basis heb gebruikt vind je hier in het patroon staat alles stap voor stap uitgelegd met foto’s. Print de maat die je nodig hebt, de cape heeft verschillende lengtes, ik heb zelf de cloak lengte gebruikt.

  2. Stof voor de buitenkant: ik kocht een rode fleece deken bij de kringloop voor een euro.

  3. Stof voor de voering: kant van alles zijn, bijvoorbeeld een oud laken, make old things new again!

  4. Een meter klittenband

  5. 4 stukken koord, lint, wat je wil.

  6. Naaigerei (garen, spelden, schaar, naaimachine)

Stap 1:

Print het patroon uit in de maat die je wil en knip hem uit je stof, je hebt alleen het voor en achterpand nodig. Knip het achterpand door de helft. We beginnen in het patroon bij stap 6. Volg de stappen zoals aangegeven in het patroon, hou er alleen rekening mee dat zij spreken van 1 rugpand en 2 voorpanden en wij werken met 2 rugpanden omdat we die door de helft hebben geknipt.

stap 6, naai de schouders van voor en achterpand aan elkaar

Als we bij stap 9 aankomen skippen we naar stap 25

Bij stap 25 pak je je koordjes en die sandwich je tussen de buitenstof en voering van je cape deel, de lange uiteinden gaan naar binnen. Daarna speld je je buitendeel en voering op elkaar en naai je ze rondom aan elkaar waarbij je een deel open laat bij het voorpand om de cape binnenstebuiten te draaien, bij het deel dat je eerder omgestreken hebt. (stap 27)

Keer je cape binnenstebuiten door het deel dat je opengelaten hebt en strijk het. Speld het gat dat je hebt gebruikt voor het omkeren dicht. We gaan nu rondom topstitchen zoals beschreven staat in het patroon. Herhaal de vorige stappen voor het andere capedeel. Het patroon stopt hier, maar wij moeten nog het klittenband toevoegen.

Pak 1 van de capehelften en speld het klittenband vast aan de BUITENKANT van de cape op het rugpand. Naai het klittenband vast, let er goed op dat het koordje uit de weg ligt.

Ik naai zelf 2 rijen zodat het goed vast zit.

Pak nu je andere capedeel en doe hetzelfde, alleen maak je hier het klittenband vast aan de BINNENKANT dus de voering.

Dat was het! Maak er nog een mooi houten zwaard bij en delen maar!

Comentários


bottom of page