top of page
n.) a warm, affectionate hug, cuddle or snuggle that gives a feeling of a safe place or home
  • Foto van schrijverJeanique de Jager-Kats

Wolletjes.

Nu ik nog een keer mag zijn er dingen die ik maar wat graag anders wil doen dan ik met Flynn deed. Een van die dingen zijn wolletjes, ja ik weet dat het een beetje gek is om een kledinggroep te duiden naar zijn materiaal, maar het gebeurd. Wolletjes dus, kleren van wol. Voor Flynn (en onszelf) kocht ik ze pas later en wat vond ik het achteraf jammer dat ik niet zo’n heerlijke zachte wolbaby had. Veel mensen krijgen al jeuk bij het idee, maar tegenwoordig hoeft dat niet meer, de meeste wol is zo enorm zacht (bijvoorbeeld merino) dat ze bijna niet prikt. Het dragen van wol biedt veel voordelen, met als belangrijkste: het houdt je kindje warm, maar het reguleert de temperatuur ook, dus het is niet té warm. Wol heeft een zelfreinigende functie, even uithangen en het is vaak weer helemaal opgefrist, wat weinig wassen betekent. Het ademt. Het neemt vocht op. Het beschermt tegen de zon en is brandwerend. Wol heeft ontzettend veel voordelen, hier en hier lees je er meer over. Ook het slapen op een lamsvachtje heeft voordelen voor je baby, na onderzoek is zelfs gebleken dat er minder allergien en astmatische klachten waren bij kindjes die sliepen op een vacht, daar kun je oa hier goede informatie over vinden.

Mijn uitzet

Mijn eerste aanschaf was een mosterdkleurig dekentje van Disana, dit gecombineerd met een Disana slaapzakje en ik hoef me geen zorgen meer te maken over of mijn baby het koud krijgt. Wollen kleertjes zijn goed tweedehands te vinden, wat ze extra duurzaam maakt, je kan zoeken op marktplaats maar op facebook zijn verschillende verkoopgroepen te vinden “Wolletjes” en “Wolletjes natuurlijk” zijn er twee van. Ik kocht een aantal wolletjes tweedehands, vooral rompers, maar ook een salopette en truitje van Disana op marktplaats, die worden vaak aangeboden. Merken die ikzelf heel fijn vind zijn Disana, Joha en Dilling (deze vind ik wel iets minder zacht dan de anderen) en de wol/zijde en wol/zijde/katoen-mixen van Cosilana. Ik kocht ook 3 wollen rompers van het Finse merk ManyMonths (ook in Nederlandse webshops verkrijgbaar).

Meegroeisysteem

ManyMonths heeft namelijk een meegroeisysteem doormiddel van bij de rompers een extra rij knoopjes en en lange boorden die je om kan rollen, zo schijnen hun “Newcommer” producten mee te gaan van 0 tot 3 a 4 maand. Ze zijn prijzig, maar de kwaliteit is erg stevig en dat meegroeisysteem maakt ze dus eigenlijk voordelig.

Zelfmaken en Ruilen

Ik heb mezelf afgelopen maanden leren breien, ik ga niet gigantisch snel, maar zo wist ik al wel een gilet, vest, romper, broekje en wat mutsjes en slofjes te breien. Ook heeft oma zich een slag in de rondte gebreid dus hebben we een prachtige uitzet. Tip: ruil je diensten, zo maakte iemand die ik niet kende een prachtig pakje voor me en ik weer een speelkleed in return. Je hoeft niet creatief te zijn, je kan vast wel ergens iemand mee helpen die dan voor jou iets breit. Patronen vind je gratis op Drops Design of tegen betaling op Etsy Garen dat ik graag gebruik zijn Bingo van Lana Grossa, super super zacht, 100% merinowol en ik haal het graag bij het wolwinkeltje hier in de stad Naaldkunst

Lijstje van mijn favoriete webshops voor wolletjes (en meer fijns):

Breipatronen:

bottom of page